First Flush Theefestival

First Flush Theefestival  |  7 april 2019  |  11.00 - 18.00 UUR  |   HUTTEWEG 24, 7071 bv ulft


TULPENTHEE | TULIP TEA

Tulpenthee: Een oer-Hollands product met de hand omgetoverd tot een unieke belevenis voor de zintuigen! De eerste batch is verkrijgbaar vanaf begin april 2019. Een week later maak je kennis met Tulpenthee op First Flush!

Een biologische oranje tulp van Nederlandse bodem, is nadat hij hand geplukt en gedroogd is, samen met groene thee afkomstig uit China, verwerkt tot een kleine theebol. Deze ontvouwt zich tot een grote geurende, smakende en prachtig uitziende bloem zodra deze wordt overgoten met heet water. Hierdoor ontstaat uiteindelijk een heerlijke thee die je graag serveert – zonder kleur, geur of smaakstoffen.

Tulpenthee is een belevenis voor de zintuigen: het smaakt heerlijk, ruikt bloemig én ziet er prachtig uit.

Tulpenthee
Adriaen van Ostadelaan 6
3583 AJ  Utrecht
www.tulpenthee.nl
https://www.instagram.com/dutchtuliptea/

tulpenthee-first-flush

PRIMEUR OP FIRST FLUSH 2019

Tulpenthee-logoThee met tulpen oftewel Tulpenthee. Het lijkt misschien een grap, omdat de lancering op 1 april 2019 staat gepland, maar Jurriaan Julsing is serieus. De Utrechter heeft veel tijd gestoken in het drogen van tulpenbloemen, die hij in China laat samenvouwen met groene ‘zilveren’ naaldthee.

Voor zijn vorige baan was hij veel in China, waar Julsing de cultuur leerde waarderen. Terug in Nederland importeerde hij theebloemen om deze te verkopen aan lokale bloemenwinkels. Bloeiende thee is een typisch Chinees product. Het bestaat uit theebladeren en bloemen, die in een kleine bundel met de hand worden gebonden en gedroogd. Na het opgieten met heet water ontvouwt de theebloem zich; dat zorgt voor visueel spektakel in een glazen theepot.

Met zijn Tulpenthee geeft Julsing een Nederlandse twist aan de theebloem. Niet alleen de tulp draagt daaraan bij. “Thee drinken doe je samen met je vrienden en familie. Het zorgt voor Hollandse gezelligheid”, zegt Julsing over zijn connectie met thee. Hij had wel wat hobbels te nemen, onder meer op het vlak van de voedselveiligheid. “De tulp komt terecht in je theeglas”, verduidelijkt hij, “dus je wilt er geen bestrijdingsmiddelen in. Er zijn echter maar weinig gekwalificeerde biologische tulpenkwekers in Nederland.”

De tulpenthee-man vond iemand die meteen enthousiast was over het idee van bloeiende Tulpenthee. “Voordat ik het wist, ontving ik een lading tulpen om testen te doen.” De grootste uitdaging was het drogen van de tulpen. “Tulpen bestaan voornamelijk uit water en dat maakt het moeilijk om de juiste vorm en kleur te behouden tijdens het drogen.” Hij testte verschillende droogprocessen, van vriesdrogen tot CO2-drogen. Nadat hij de optimale droogtijd en temperatuur had gevonden, stuurde Julsing enkele tulpen naar de theeproducent in China.

Groene ‘zilveren’ naaldthee heeft, naast gezondheidsvoordelen, een zachte, frisse smaak. De theeblaadjes kunnen bovendien vrij eenvoudig worden gevormd. Dit maakt het geschikt om pakketjes te vormen met gedroogde tulpenbloemen. Op 1 april 2019 lanceert Julsing zijn Tulpenthee, die internationaal in de markt wordt gezet als Tulip Tea. “We richten ons op bloemenwinkels en souvenirwinkels. Maar de bloeiende Tulpenthee is ook een mooi relatiegeschenk.”

Een groep studenten van het Grafisch Lyceum Rotterdam (GLR) heeft zich gebogen over de vormgeving van de verpakking. Het publiek kan kennismaken met Tulpenthee tijdens het First Flush Theefestival op 7 april 2019 in Ulft.